Ул. Свети Яни 19 Ахтопол България
+359 888 527 317
apartments.ahtopol@gmail.com
Ахтопол
* Насладете се на уникалния залив на Ахтопол с рибарския кей, скалите и стария морски фар!

Ахтопол

Най-южният черноморски град България /1200 жители/ е древен морски град с богата история и култура. Разположен е на 85 км на юг от Бургас и на 14 км на юг от общинския център Царево и международната магистрала Е-87. Ахтопол отстои на 6 км на юг от с.Варвара, на 5 км на север от с.Синеморец, 17 км от границата с Република Турция при с.Резово и на 6 км източно от с.Бродилово.

На запад от града се издига най-високият връх на Странджанския рид Босна  вр. Папия с височина 501 м н.в.

Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16  промила, а температурата й през юли-август достига до 24-26°C.

Приятно за къпане е до м.октомври, което удължава на курортния сезон.

Градският плаж с дължина повече от 2 км е с плажната ивица от ситен пясък, а морското дъно е полегато и почти равно.

Ахтопол предлага неповторимо съчетание на море и планина!

История

Ахтопол е разположен върху древно тракийско селище, като най-ранните следи от човешко присъствие сочат към Неолита. Градът е колонизиран от древните гърци около 430 пр.н.е. Римляните го наричат Перонтикус, а византийският военноначалник Агатон го възстановява след варварско нашествие и му дава своето име – Агатополис.

През Средновековието, България и Византия се борят за контрол над Ахтопол, който се превръща във важно търговско пристанище. Османските завоеватели преименуват града на Ахтембулу. След Балканските войни, Ахтопол окончателно става част от Българската държава.

През своята над две хиляди и петстотин годишна история, Ахтопол много пъти е опожаряван или плячкосван от морски пирати. Последният голям пожар е през 1918 г., когато градът е почти напълно разрушен. Останки от градската стена и манастирът от 12 в. “Свети Яни” могат да бъдат видени и днес. Напълно запазена е еднокорабната църква “Възнесение Господно”, завършена през 1796 г.

Природа

Освен с красивите плажове и слънчевото време, Ахтопол привлича с уникалната природа на Странджа. Природен парк Странджа е най-голямата българска защитена територия – 1 161 км² , което е 1 % от площта на страната. Близостта до Азия го прави уникален по отношение на изключителното за Европа биологично разнообразие.

Странджа, обвеяна от мистика и загадъчност привлича като магнит хора с приключенски дух, желаещи да прекарат нестандартна ваканция, далеч от хаоса и суетата на ежедневието.

Крайбрежните части на Странджа в района на Ахтопол са с най-много слънчеви дни в годината за България  около 2260 часа продължителност на слънчево греене, най-силно през м. юни-юли.

Skype_Picture_2019_03_26T07_53_44_982Z
Skype_Picture_2019_03_26T07_54_15_197Z
ahtopol_img
imgstr