Ул. Свети Яни 19 Ахтопол България
+359 888 527 317
apartments.ahtopol@gmail.com
Туризъм
* Опознайте националния парк Странджа, спиращата дъха река Велека и великолепната природа - пеша, с каяк или велосипед!

Туризъм

Странджа не е утъпкана туристическа пътека, а прекрасно и уникално туристическо приключение. Цялата територия на Природен парк Странджа е включена в международната екологична мрежа Натура 2000.
На 6 км на север е разположено с. Варвара – любимо място за водолази, заради подводните рифове и вдлъбнатини. На 5 км на юг от Ахтопол е устието на р. Велека, една от най-красивите реки по българското Черноморие. Селцето Кости, известно с нестинарските танци се намира близо до устието на реката, а на 3 км северозападно е първият български резерват Силкосия с уникална странджанска растителност.

Над Странджа планина преминава големият прелетен път на птиците, известен от античността като Via Ponticа. По него всяка есен и пролет милиони птици от много видове изминават дългия път от родните места в Северна и Централна Европа към топлите страни на юг и обратно.

ahtopol_apatmrnts_strandja1
ahtopol_apartments_strandja2
imgstr

Свободно време

Риболов, подводен спорт, велосипеден туризъм, каране на сърф през есента, каране на каяк по р. Велека, разходка с лодка в морето, дълги туристически преходи или просто спокойна, семейна почивка – изборът е Ваш! Странджа и Ахтопол предлагат много възможности за прекарване на свободното време. С удоволствие ще помогнем в организирането на перфектната почивка за Вас и за Вашето семейство!

Най-изобилната черноморска риба в района е хамсията, следва цацата, която се размножава далеч от бреговете. Двата вида са основна храна за по-големите хищни риби. Мигриращи риби, обект на риболов край Ахтопол освен цацата и хамсията са лефер, карагьоз, паламуд, сафрид, зарган, илария, змарид и др.
От дънните риби най-голямо значение имат калканът и попчето. В малки количества се ловят барбун, меджит и др. За любителите на подводния риболов интерес представляват: кефал, лаврак и сафрид.

ahtopol_free_time
ahtopol_ribari
velo10

Култура

Странджа е специфична етно-културна област със съхранени уникални традиции и обичаи, местен бит и говор. Богатството от паметници на културата от всички исторически епохи допълва специфичния дух на територията.
Странджа е планината на нестинарите. Танцът с боси крака върху жарава и до днес се практикува в някои села, когато се отбелязва празникът на светците Константин и Елена. За да присъстват на мистичния ритуал пристигат много гости и туристи.

Преоткийте вкусните градински плодове и зеленчуци, разнообразните морски деликатеси и една уникална част от българското културно наследство.

ахтопол_почивка_1
ахтопол_почивка_3
ахтопол_почивка_2